طراحی برندبوک

- طراحی برندبوک، چرایی و چگونگی

افراد مختلف وقتی شروع به راه اندازی یک کسب‌وکار یا پروژه می‌کنند، طراحی برندبوک جزء ده اولویت اول آن‌ها هم نیست! معمولاً اشخاصی که دانش کمی راجع به علم بیزینس و مدیریت کسب‌وکار دارند، طراحی کتابچه برند را کاری خسته‌کننده، زمان بر و حتی غیر ضروری می‌دانند.

در این صفحه قصد داریم برای تمامی صاحبان کسب‌وکار به شکل تازه توضیح دهیم که چرا نیاز به سفارش برند بوک دارند و مراحل طراحی آن توسط یک تیم حرفه‌ای چگونه است!

اولین گام برای گسترش کسب‌وکار در دنیای شلوغ امروز، طراحی برند بوک برای حفظ ماموریت و هویت سازمان است!

- برندبوک به زبان ساده

هر بیزینسی که دوست دارد پیشرفت کند و در دنیای جدیدی گام بردارد، لازم است که حتماً هویت و ارزش‌های برند خود را به مشتریانش معرفی کند. برند بوک یا کتابچه برند به زبان ساده، داستان کسب‌وکار شماست که برای مشتری یا مخاطب تعریف می‌شود. این کتابچه راهنما می‌تواند مجموعه‌ای از قوانین، نحوه کار، هدف اصلی بیزینس و موارد این چنینی باشد. در واقع  یک بیزینس با کمک کتابچه برند خود می‌تواند همه جنبه‌های برند را پوشش دهد. به عنوان یک مدیر بیزینس شما نیاز دارید تا یک راهنمای استراتژیک در کمپین بازاریابی، روابط‌عمومی، بازاریابی محتوا، تبلیغ خدمات و محصولات داشته باشید. 

اگر برند بوک به درستی طراحی شده باشد، می‌تواند اهداف زیر را به همراه داشته باشد:

  •    . ارتقا جایگاه برند و کسب‌وکار در بازار 
  •    . کمک به اطلاع رسانی اهداف کسب‌وکار به اعضای آن
  •    . سازگاری استراتژی‌های مختلف با هویت و ارزش برند

- چرا کسب‌وکار شما به برندبوک نیاز دارد؟

هر برندی که می‌شناسید، باید یک برند بوک داشته باشد! می‌پرسید چرا؟ برندها برای پیشرفت در دنیای کسب‌وکار نیاز دارند که عناصر بصری خود را یکپارچه کنند و در این رابطه به شکل مؤثری قدم بردارند. بدون توجه به اندازه بیزینس، برند بوک می‌تواند اهداف خود را دنبال کند! می‌پرسید چطور؟ 

فرض کنید که یک مجموعه کوچک هویت بصری آن توسط یک فرد طراحی شده باشد! طبیعی است که آن فرد در مورد هویت بصری لوگو، سایت، کارت ویزیت و … اطلاع داشته باشد، اما اگر کسب‌وکار در سال‌های آینده رشد کرد چه اتفاقی می‌افتد؟ اگر نیروهای سازمان به قدری زیاد شدند که هر بخش برای تولید محتوا فرد خاصی را در نظر گرفت، چطور؟

همه افراد سازمان چطور می‌خواهند در مورد دستورالعمل‌های سازمان و هویت بصری آن اطلاع کسب کنند؟ رنگ‌ها، اندازه، محل لوگو و فونت چگونه طراحی و بررسی شده است؟ همه این موارد جزو برند بوک هستند که باید یکبار آن را طراحی کرد.

تمامی برندهای مطرح دنیا، یک برندبوک حرفه‌ای دارند!

- چه چیزهایی در برندبوک وجود دارد؟

برندبوک می‌تواند با توجه به حوزه کسب‌وکاری که برای آن طراحی می‌شود، عناصر گوناگونی داشته باشد، اما ضروری‌ترین بخش‌های یک برندبوک به صورت کلی عبارت‌اند از:

- معرفی برند به شکل داستان‌گونه!

برند باید به شکل یک داستان همه پسند تعریف و شکل گیری هویت بصری آن توضیح داده شود! بدون توجه به نقطه شروع کسب‌وکاری که دارید و شرایط فعلی آن، درک مسیری که می‌خواهید طی کنید و یا به کارمندانتان توضیح دهید، کار به شدت دشواری خواهد بود.

- راهنمای لوگو (به همراه رنگ و سایز)

امضای کسب‌وکار شما، لوگوی آن است! اکثر کسب‌وکارهای مطرح دنیا دارای لوگوهای مختلفی برای کاربردهای گوناگون هستند. آن‌ها نسخه‌های رنگی، سیاه و سفید، نسخه چاپی، نسخه عمومی و به همراه تگ لاین خود را دارند. اگر برند بوک نباشد، طراحی دقیق رنگ، سایز، فرمت لوگوها و … برای یک طراح کار بسیار دشواری خواهد بود. راهنمای لوگو در برند بوک می‌تواند جلوی بسیاری از چالش‌ها را بگیرد.

- پالت رنگی برند

برند ایرانسل را با چه رنگی می‌شناسید؟ درست است، رنگ زرد! برند رایتل چطور؟ درست است، رنگ بنفش! هر برندی یک پالت رنگی خاصی دارد که تداعی کننده آن در ذهن مخاطب است. رنگ‌ها برای این که در همه جای برند به خوبی حفظ شوند، در کتابچه برند محفوظ می‌شوند.

انتخاب رنگ‌های مناسب برای برند در برندبوک

ضامن به خاطر سپاری برند شما در ذهن مخاطب است!

- فونت کسب‌وکار شما چیست؟

درست مانند هر شخصی که دست خط خاص خود را دارد، هر برند مجموعه فونت‌ها و سبک‌های نوشتاری خاص خود را در دنیای کسب‌وکار دنبال می‌کند و از آن برای تهیه نسخه‌های چاپی و یا طراحی‌های گرافیکی استفاده می‌کند.

مجموعه فونت‌های اختصاصی که یک برند دارای آن‌هاست به همراه چگونگی و کاربرد استفاده از آن‌ها به شکل کامل در برند بوک ذکر می‌شود.

- تگ لاین، تیترها و یا شعارهای تبلیغاتی

کسب‌وکارهایی وجود دارند که برای معرفی برند خود از تگ لاین به همراه لوگو استفاده می‌کنند! مثلاً برند پارسه که در حوزه آموزش کنکور فعالیت می‌کند، لوگوی خود و شعارش را ترکیب کرده و به نمایش گذشته است. 

البته این تمام کاربرد تیترهای تبلیغاتی نیست، بلکه از آن‌ها در ایمیل به عنوان امضا هم استفاده می‌شود. با توجه به کاربردهای مختلف این جمله از آن‌ها در برند بوک استفاده می‌شود. 

- کپی رایتینگ، لحن و صدای سازمان به چه صورت است؟

بخش دیگری که در طراحی برند بوک باید به آن توجه شود، لحن، صدا و یا استایل محتواهایی است که قرار است نوشته شود. در طراحی کتابچه برند این موضوع باید به خوبی بررسی شود تا همه نویسندگان از کلمات، ساختار جملات، گرامر و حتی علائم نگارشی در قالب یک چهارچوب از پیش تعیین شده استفاده کنند.

- قوانین استفاده از تصاویر و اینفوگرافیک

اگر سفارش برند بوک خود را به یک مجموعه حرفه‌ای داده باشید، باید این توقع را هم داشته باشید که چارچوب محتواهای تصویری کسب‌وکار شما به شکل درستی تعریف و مشخص شود. برای مثال ممکن است که برند شما از تصاویری با رنگ‌های ملایم و یا پس زمینه سفید استفاده کند. همچنین ممکن است که استفاده از تصاویر عکاسی شده ممنوع باشد!

شما با طراحی این بخش برند بوک خود می‌توانید انتظار داشته باشید که ساختار محتوای شبکه‌های اجتماعی، بنرها و اسلایدرهای سایت شما با یکدیگر در تناسب باشند.

- بایدها و نبایدهای برند

یکی از مهم‌ترین بخش‌هایی که در طراحی برند بوک باید به آن توجه شود، همین بایدها و نبایدهای برند است. در این زمینه، توضیحاتی در رابطه با شیوه استفاده لوگو و مواردی که باید از آن‌ها دوری کرد به صورت کامل شرح داده می‌شود.

- مراحل طراحی برندبوک در رادون

کارفرمایانی که سفارش برند بوک خود را به رادون می‌دهند، کتابچه برند خود را بعد از گذراندن مراحل زیر دریافت می‌کنند:

۱) گام اول: تعریف مأموریت برند به شکل واضح

اولین گام برای طراحی برند بوک، تعریف واضح و دقیق مأموریت کسب‌وکار است. البته این تعریف کار چندان ساده‌ای هم نیست و نیاز به ساعت‌ها صحبت، گفتگو و جلسه دارد. متأسفانه کسب‌وکارهای زیادی وجود دارند که هدف واضحی ندارند.

ما در رادون سعی می‌کنیم با کمک به کسب‌وکار یک هدف واضح برای بیزینس بچینیم و آن را به شکل شفافی تعیین کنیم. هرچقدر که این گام را بهتر برداریم، می‌توانیم انتظار نتیجه بهتری را هم داشته باشیم!

۲) گام دوم: ترسیم چشم‌انداز برند

چشم‌انداز برند، می‌تواند همچون یک راهنما مسیر پیش روی بیزینس را ترسیم کند. یک هدف واضح، استراتژیک و اهداف میان مدت و بلند مدت در کنار یکدیگر می‌توانند چشم‌انداز را نشان دهند. چشم‌انداز داشتن برای هر کسب‌وکاری ضروری است و می‌تواند شامل سه بخش مهم کسب‌وکار (بخش اجرایی، بازاریابی و امور مالی) باشد.

رادون در این قسمت به عنوان مشاوره به کسب‌وکار برای طراحی و ترسیم چشم‌انداز می‌تواند کمک کند.

۳) گام سوم: تعریف و طراحی پرسونای برند

می‌خواهید برند شما چه هویتی داشته باشد؟ به چه صورتی شناخته شود؟ صفاتی که می‌خواهید به برند شما نسبت داده شود، کدام است؟ به عنوان مثال ما در رادون ، پرسونای برند خود را این‌گونه تعریف کردیم:

تیمی تشکیل شده از نیروهای جوان، خلاق و با استعداد و نیروهای پخته، مسئولیت‌پذیر و با تجربه که در راستای افزایش فروش خدمات و محصولات و برندسازی کسب‌وکارهای مختلف گام بر می‌دارند!

هرچقدر که در رابطه با برند، اهداف واضح‌تری وجود داشته باشد، احتمال موفقیت در دنیای کسب‌وکار بیشتر خواهد بود.

۴) گام چهارم پرسونای مخاطب را ترسیم کنید

برای چه کسی می‌خواهید برند بوک را طراحی کنید؟ کسب‌وکار شما خدمات خود را به چه کسانی ارائه می‌کند؟ چه افرادی علاقه‌مند به خرید محصولات شما با عشق و علاقه هستند؟ با ترسیم پرسونای مخاطب و مشخص کردن کسانی که قصد دارید به آن‌ها خدمات ارائه کنید، می‌توانید انتظار داشته باشید که مخاطبان بیشتری را برای کسب‌وکار خود جذب کنید.

در رادون به خوبی این مسئله را درک کردیم و همیشه سعی داشتیم با مشخص کردن دقیق و واضح پرسونای مخاطب به کسب‌وکار کمک کنیم که در این راستا عملکرد قابل قبولی داشته باشد.

۵) گام پنجم: مشخص کردن کاربرد لوگو

اینکه لوگوی کسب‌وکار در کجا قرار بگیرد، موضوعی بسیار مهم و حیاتی است! هر کسب‌وکاری احتمالاً برای طراحی لوگو با یک تیم یا فردی همکاری داشته، اما این باید برای افراد درون سازمان مشخص باشد که در چه شرایطی باید از لوگو استفاده کنند و هر لوگو برای چه جایگاهی در نظر گرفته شده است!

جدا از بحث مشخص کردن کاربرد لوگو، باید پالت رنگی، تایپوگرافی برند و موارد این چنینی که به عنوان زیر مجموعه این بخش قرار می‌گیرند به خوبی طراحی و مشخص شوند. 

۶) گام ششم: تعیین لحن برند

در این بخش معمولاً توصیه می‌شود که یکسری از کلمات را برای برند خود انتخاب کرده و در رابطه با آن عملکرد درستی را به خرج دهید. شما می‌توانید برای این کار، پرسونای برند و مخاطبان هدف خود را نگاه کنید و در این رابطه بررسی داشته باشید که چه لحنی مناسب برند شماست.

۷) گام هفتم و آخر: چارچوب بندی تصاویر

از چه تصاویر، اینفوگرافیک‌ها و نمودارهایی می‌توان استفاده کرد؟ برند بوک باید شامل اطلاعاتی در مورد زمان و چگونگی کاربرد تصاویر، نحوه ویرایش و رنگ‌های هماهنگ با آن‌ها باشد! رادون با ارزیابی رقبا و تحلیل بازخورد دریافتی از تصاویری که قبلاً از آن‌ها استفاده شده، چارچوب بندی تصاویر را مشخص می‌کند و در هنگام طراحی برند بوک آن را جای می‌دهد.

چرا رادون باید برندبوک شما را طراحی کند؟

اگر به دنبال سفارش برندبوک به یک مجموعه حرفه‌ای هستید که متناسب با نیاز شما، طراحی کتابچه برند را انجام دهند، ما می‌توانیم با توجه به تجربه‌های زیادی که در این حوزه داشته‌ایم به شما کمک کنیم. نمونه برند بوک‌های موفقی که توسط رادون طراحی شده، می‌تواند نشان دهنده تخصص ما در این زمینه باشد.

اگر سؤالی در این رابطه دارید و یا علاقه‌مندید با یک کارشناس در این حوزه مشورت کنید، می‌توانید با ما تماس بگیرید.